سومین روز تریبون نانو و صنعت، با محوریت صنایع ساخت و ساز و برنامههای توسعه صنعتی نانو، با حضور مدیران، کارشناسان و نانوفناوران این حوزه، روز دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ برگزار شد.
دکتر علی زبردستی، مدیر توسعه کسب و کار حوزه ساخت و ساز ستاد توسعه فناوری نانو و میکرو، در بخش مربوط به معرفی برنامه های توسعه صنعتی فناوری نانو، با موضوع اولویتهای بخش ساخت و ساز در حوزه فناوری نانو با تمرکز بر طرح اعتبار مالیاتی دانش بنیان به ارائه مطلب پرداخت.
زبردستی با اشاره به حمایتهای مالیاتی که تاکنون برای شرکتهای دانش بنیان وجود داشته است و فروش محصولات دانش بنیان آنها معاف از مالیات بوده، خاطر نشان کرد: در مورد قانون جدید مکانیسم متفاوت است و الزامی به دانش بنیان بودن شرکت نیست. در قانون جدید اگر شرکتی کار تحقیق و توسعه یا سرمایهگذاری در فعالیت فناورانه و دانشبنیان انجام دهد میتواند قبل از اقدام به تحقیق و توسعه و یا توسعه محصول، درخواستش را در سامانه معاونت ثبت کند و بعد از ارزیابی میتواند و تایید میتواند این اعتبار مالیاتی را دریافت کند تا بخشی از هزینههای تحقیق و توسعه و ریسک آن قبل از تولید محصول، جبران شود.
وی اذعان داشت: در قانون جهش تولید دانش بنیان-بند ب ماده(۱۱) گفته شده که معادل هزینه انجام شده برای فرآیند تحقیق و توسعه به عنوان اعتبار مالیاتی به شرکتها داده می شود و حتی اگر بیشتر از مالیات همان سال باشد قابل انتقال به سال بعد نیز هست و معادل آن از مالیات قطعی شده سال انجام هزینه مذکور یا سال بعد کسر میشود.
دکتر زبردستی ضمن معرفی معیارهای تایید پروژه تحقیق و توسعه، افزود: اگر شرکتی در تولید محصول جدید و یا ارتقا محصول و خدمات فعلی شرکت، توانست ویژگی جدید و فناورانه ای را ایجاد نماید، شامل این طرح خواهد شد.
همچنین اگر در روند به روزرسانی ماشین آلات یا بهبود تجهیزات، کاهش مصرف انرژی یا افزایش راندمان تولید وجود داشته باشد، این شرکتها هم شامل این اعتبار مالیاتی خواهند شد.
از انواع پروژه های قابل قبول میتوان ایجاد واحد آزمایشی در مقیاس کوچک، ساخت و تولید نمونه اولیه، تولید آزمایشی در مقیاس صنعتی، کارآزمایی بالینی سه فاز اول قبل از صدور مجوز تولید و طراحی مهندسی را نام برد.
وی با ذکر نکات حائز اهمیت برای تایید پروژههای تحقیق و توسعه پیشنهادی، گفت: در تعریف پروژه، معرفی الزامات اجرایی قبل از تولید و بعد از آن مهم است، اینکه آیا زیر ساختها برای تولید محصول در کشور و در شرکت وجود دارد، آیا امکان فروش و تجاریسازی این محصول وجود دارد و به چه روشی انجام خواهد شد.
مدیر توسعه کسب و کار حوزه ساخت و ساز ستاد توسعه فناوری نانو و میکرو با اشاره به اینکه چه سرفصلهایی مورد پذیرش هزینه کرد تحقیق و توسعه است توضیح داد: تجهیزات مورد نیاز برای مهندسی معکوس و تجهیزات آزمایشگاهی در بخش هزینه کردها، قابل قبول است ولی تجهیزات اداری یا تجهیزات برای تولید انبوه در بخش هزینه کردهای تحقیق و توسعه قرار نمیگیرد.
همچنین هزینه های نیروی انسانی با تحصیلات کارشناسی ارشد به بالا و در ارتباط مستقیم با پروژه تحقیق و توسعه قابل تایید است.
وی با اشاره به نقطهی امید بخش این طرح برای شرکتهای دانش بنیان کوچک، توضیح داد: شرکتهای بزرگ میتوانند بخشی از پروژههای خود را به شرکتهای کوچکتر واگذار کنند و هزینه آن قرارداد شامل هزینههای تحقیق و توسعه خواهد بود.
زبردستی در پایان، فرآیند ارزیابی و تعیین میزان حمایت پرداخت را توضیح داد و افزود: در خصوص طرحهایی که با فناوری نانو ارتباط دارند با ما ارتباط بگیرید، ما میتوانیم طرح را بهبود دهیم، اگر بشود به صنعت بزرگتری این طرح را اراده داده و با آنها وارد مذاکره شویم، همچنین بتوانیم تاییدیه آن را از معاونت و مجموعه دانش بنیان بگیریم و به تبدیل آن به یک طرح کم ریسک، به شکلی تامین اعتبار این پروژه را انجام دهیم.
گفتنی است چهارمین رویداد ملی تریبون نانو و صنعت، با رویکردی صنعتی، نانوفناورانه و دانش بنیان، از شنبه ۲۸ بهمن تا پنجشنبه ۳ اسفند ماه ۱۴۰۲ و از ساعت ۹ تا ۱۸، در مدت زمان بیش از ۵۰ ساعت با ارائه بیش از ۷۰ تن از مدیران، متخصصان، پژوهشگران و نانوفناوران در حوزههای مختلف صنعتی کشور، به صورت مجموعه وبینارهای برخط (آنلاین) برگزار خواهد شد