سومین روز تریبون نانو و صنعت، با محوریت صنایع ساخت و ساز و برنامههای توسعه صنعتی نانو، با حضور مدیران، کارشناسان و نانوفناوران این حوزه، روز دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۲ برگزار شد.
دکتر سیدمحمدحسین غضنفری، کارشناس مسئول گروه ارزیابی و نظارت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و میکرو، در بخش مربوط به معرفی برنامههای توسعه صنعتی فناوری نانو، با موضوع معرفی گروه ارزیابی محصولات نانو و صدور گواهی نانومقیاس به ارائه مطلب پرداخت.
دکتر غضنفری حوزه اصلی فعالیتهای گروه را ارزیابی محصولات حوزه فناوری نانو و صدور گواهینامه نانومقیاس و بعد از آن اعطای علامت تاییدیه نانو، اندازه شناسی نانو(نانومترولوژی)، اعطای نشان نانو (نانو نماد)، آموزش در حوزه استاندارد سازی آزمونها و کنترل کیفیت محصولات فناوری نانو و سایت معرفی محصولات نانو، بیان کرد.
وی اذعان داشت: شاخصهای ارزیابی محصولات بر اساس استاندارد ISO/TS80004 , INSO 21145 میباشد که اندازه و جنس جزء نانومتری باید مطابق با این استانداردها باشد. همچنین باید خواص جدید در محصول به واسطه جزء نانومتری ایجاد شود و یا خواص محصول به کمک جزء نانومتری بهبود یافته باشد.
غضنفری با توضیح مسیر ارزیابی محصولات و اعطای گواهی نانو مقیاس، افزود: اگر محصول شرکت نیاز به اخذ مجوز از سازمان دیگری مانند سازمان غذا و دارو یا وزارت جهاد کشاورزی و … داشته باشد و قبل از اقدام برای دریافت گواهی نانومقیاس اقدام به دریافت این مجوزها نکرده باشند، ما بعد از بررسی اجزاء نانومتری، جنس و غلظت و …، محصول را به سازمان مربوطه که در آن کمیته فناوری نانو وجود دارد ارجاع می دهیم.
آن کمیته کارایی محصول، بهبود خواص آن و ایمنی و … را بررسی و ارزیابی خواهد کرد.وی ادامه داد: بعد از ثبت اطلاعات و مستندات در سایت، سه حالت ممکن است ایجاد شود.
حالت اول وقتی اتفاق میافتد که مشخص میشود ارتباطی بین فناوری محصول با حوزه فناوری نانو وجود ندارد یا اینکه فناوری نانو استفاده شده کارایی خاصی در محصول نداشته است، این موارد از ابتدا عدم پذیرش میشوند.
حالت دوم زمانی است که نواقصی در اطلاعات و مستندات وجود دارد که به این حالت پذیرش مشروط میدهند تا در بازه زمانی شش ماه، شرکت بتواند آزمونهای مشخص شده توسط کارشناس ستاد را انجام دهند.
در حالت سوم پذیرش یا ارجاع برای بازرسی اتفاق میافتد که زمانی هست که ارتباط با فناوری نانو و بهبود در خواص مشهود است و مستندات کامل میباشد. در این صورت یک شرکت بازرسی بیرون از بدنه ستاد نانو به عنوان کارگزار ستاد طبق آزمونهای مشخص شده از طرف کارشناس به بازرسی و انجام تست می پردازند، هزینه بازرسی دارای گرنت هست. همچنین در هنگام بازرسی نیاز به ارائه جزئیات تولید نیست.
کارشناس مسئول گروه ارزیابی و نظارت ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و میکرو با ذکر آمار تعداد گواهی نانومقیاس اعطا شده در سالهای مختلف و آمار تعداد محصولات تولیدی مبتنی بر فناوری نانو که حدود ۱۶۳۷ محصول میباشد، به بررسی میزان رشد فروش این محصولات در سالهای اخیر تا مرز ۳۰۳۷۹۵ میلیارد ریال پرداخت.
وی با تاکید بر اهمیت علامت تاییدیه نانو و اعتبار آن خاطر نشان کرد: اعطای گواهی نانومقیاس تاثیر مهمی در جلوگیری از تولید و فروش محصولات بی کیفیت یا تقلبی و حتی برخی مضر و خطرناک با استفاده از کلمه تبلیغاتی نانو، داشته است.
گفتنی است چهارمین رویداد ملی تریبون نانو و صنعت، با رویکردی صنعتی، نانوفناورانه و دانش بنیان، از شنبه ۲۸ بهمن تا پنجشنبه ۳ اسفند ماه ۱۴۰۲ و از ساعت ۹ تا ۱۸، در مدت زمان بیش از ۵۰ ساعت با ارائه بیش از ۷۰ تن از مدیران، متخصصان، پژوهشگران و نانوفناوران در حوزههای مختلف صنعتی کشور، به صورت مجموعه وبینارهای برخط (آنلاین) برگزار خواهد شد