پنجمین روز تریبون نانو و صنعت، با محوریت تجهیزات مشخصهیابی، تولید نانومواد و نانوحبابها، با حضور مدیران، کارشناسان و نانوفناوران این حوزه، در روز چهارشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد.
مهندس علی صالح پور، مدیر عامل شرکت دانش بنیان فناوری خلاء کهربا، در بخش مربوط به شرکتهای فناور، با موضوع بررسی سطوح با استفاده از دستگاههای اندازه گیری اپتیکی به ارائه مطلب پرداخت.
مهندس صالح پور با اشاره به فعالیت شرکت در زمینه ساخت تجهیزات اندازه گیری با استفاده از تجهیزات اپتیکی، گفت: «محصولات کلی شرکت در زمینه مهندسی سطح هستند یا توپوگرافی و ضخامت سنجی انجام میدهند و یا اینکه ویبریشن انجام میدهند.
محصولات ما از دقت ۱ تا ۲ نانومتر تا دقت سانتیمتر متنوع هستند. اولین محصولی که در شرکت ما ساخته شد ضخامت سنج لایه نازک (پراش فرنل) بود، برای آن اقدام به ثبت پتنت کردیم و تاییدیه ستاد توسعه فناوری نانو را نیز دارد. این محصول از لحاظ فیزیکی زیاد پیچیده نیست، نوآوری بیشتر در ایده و تحلیل اپتیکی این دستگاه است.
تاباندن اشعه به نمونه در زوایای مختلف و تحلیل دادههای فیزیکی و مقایسه آن با دادههای تئوری به ما نموداری را نشان خواهد داد که با کمک آن میتوانیم ضخامت نمونه در قسمتهای مختلف آن را بررسی کنیم.
این محصول مورد استفاده اشخاصی هست که دستگاه لایه نشانی دارند.»وی در ادامه گفت: «از مشکلات این دستگاه نیاز به نمونه سازی برای آن است ولی دستگاه ضخامت سنج لایه نازک روش کالیبراسیون ساده ای دارد و دارای قیمت مناسبی حدود ۳ تا ۴ هزار دلار است، که در سطح بین المللی دستگاهی نداریم با این قیمت بتواند با این دقت ضخامت سنجی انجام دهد.
این دستگاه میتواند با دقت ۲ نانومتر ضخامت نمونه ای تا چند میکرون را اندازه گیری کند و نیاز به شرایط خاص یا میز اپتیکی ندارد. همچنین جواب بسیار سریع آماده میشود و اپراتوری پیچیدهای ندارد. ما در حال ساخت محصولات جدیدی در کنار این دستگاه هستیم مانند ضریب شکست، ضریب عبور و ضریب N K»مهندس صالح پور گفت: «محصول دیگر ما به نام رویه نگار اپتیکی سطح هم از یک ایده اپتیکی به نام تداخل سنجی استفاده میکند.
این دستگاه توانایی اندازه گیری تا دقت ۵ نانومتر را دارا است. تفاوت این دستگاه با دستگاه ضخامت سنجی این است که میتواند توپوگرافی از سطح بدهد.
مزیت این تجهیز نسبت به سیستمهای AFM، پنجرههای بزرگی است که در تصویر توپوگرافی میبینیم. این پنجرهها ۱ میلیمتر در ۱ میلیمتر است درحالی که در AFM پنجرهها خیلی کوچکتر است و نکته دوم این است که میتوانیم سطحهایی با رافنس بزرگ را ببینیم.»وی اذعان داشت: «دستگاه رویه نگار لیزری سطح، برای مشتریان صنعتی ما که نیاز به دقت در ابعاد نانو ندارند ساخته شده است.
کابرد این دستگاه برای صنایع مختلفی چون دندان پزشکان برای تست ایمپلنت، هواپیما سازیها، تایرسازیها و یا شکلات سازیها میباشد. قیمت این دستگاه نسبت به نمونه خارجی یک چهارم است و قابلیت سفارشی سازی دارد.»
مدیر عامل شرکت دانش بنیان فناوری خلاء کهربا در پایان ارائه خود، به صورت خلاصه به دیگر دستگاههای صنعتی ساخت شرکت اشاره کرد و توضیح داد: «ارتعاش سنج از راه دور با تکنیک ماره، یک روش استاندارد است که با آن سلامت پل و سازهها را اندازهگیری میکنیم. ارتعاش سنج نقطهای که تکنیکی تقریبا مشابه با دستگاه ارتعاش سنج از راه دور دارد برای سلامت سنجی موتور و دستگاههای مختلف کاربرد دارد.
از جمله محصولاتی که در حال توسعه آن هستیم می توان به اتو کلیماتور، لیزر اینتر فرومیتر و ماره پروژکشن اشاره کرد.»
گفتنی است چهارمین رویداد ملی تریبون نانو و صنعت، با رویکردی صنعتی، نانوفناورانه و دانش بنیان، از شنبه ۲۸ بهمن تا پنجشنبه ۳ اسفند ماه ۱۴۰۲ و از ساعت ۹ تا ۱۸، در مدت زمان بیش از ۵۰ ساعت با ارائه بیش از ۷۰ تن از مدیران، متخصصان، پژوهشگران و نانوفناوران در حوزههای مختلف صنعتی کشور، به صورت مجموعه وبینارهای برخط (آنلاین) برگزار خواهد شد