پنجمین روز تریبون نانو و صنعت، با محوریت تجهیزات مشخصهیابی، تولید نانومواد و نانوحبابها، با حضور مدیران، کارشناسان و نانوفناوران این حوزه، در روز چهارشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد.
دکتر محمد آقایی، کارشناس واحد تجهیزات و ماشینآلات صنعتی ستاد توسعه فناوری های نانو و میکرو، در بخش مربوط به معرفی برنامههای توسعه صنعتی فناوری نانو، با موضوع معرفی برنامهها و حمایتهای واحد تجهیزات و ماشینآلات صنعتی ستاد توسعه فناوریهای نانو و میکرو به ارائه مطلب پرداخت.
دکتر آقایی در ابتدا به معرفی فناوری نانو و تاریخچه آن پرداخت و گفت: اندازه بازار فناوری نانو رشد فزایندهای در سالهای اخیر دارد. ظرفیت بازار فناوری نانو از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۳۰ از ۸۵ میلیارد دلار قرار هست به ۲۸۸ میلیار دلار برسد و اکنون در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۲۷ میلیارد دلار بازار این فناوری بوده است، البته خیلی از تجهیزات در این برآورد قرار نمیگیرند و بیشتر نانومواد و محصولات نانویی محاسبه شده است.
وی در توضیح روش ارزیابی و ورود به زمره شرکتهای فناوری نانو، برای تولید کنندگان ماشین آلات و تجهیزات نانویی گفت: فرآیند ارزیابی تجهیزات و دریافت گواهی ارتباط با نانو به این صورت است که در ابتدا اطلاعات اولیه تجهیز از متقاضی دریافت میشود، سپس بررسی اولیه و طراحی آزمون ارزیابی انجام میشود.
در ادامه هماهنگی به منظور بازدید از تجهیز در محل صورت میگیرد و در نهایت در صورت تایید گواهینامه ارتباط با نانو اعطا میشود.دکتر آقایی اذعان داشت: اولویتهای حمایتی واحد تجهیزات، تجهیزات فشار بالا، هوش مصنوعی در تجهیزات آنالیزی، توسعه پوشش ها و تجهیزات میکرو و نانو الکترونیک است.
وی در ادامه برنامه رینکست را به عنوان طرح حمایتی برای انجام تحقیق و توسعه در زمینه ساخته تجهیزات و با تسهیلات کم بهره و امکان بلاعوض شدن بخشی از این تسهیلات در صورت فروش محصول در بازه زمانی معین معرفی کرد.
کارشناس واحد تجهیزات و ماشینآلات صنعتی ستاد گفت: با کمک کریدور برنامه مدار را اجرا کردیم که در ابتدا با ۲۷ شرکت از واحد تجهیزات در دو مرحله جلسه برگزار کردیم و شناسنامه کلی برای آنها تهیه کردیم و عارضه یابی کلی از آن ها انجام دادیم.
در نتیجه توانستیم ۴ تجهیز جدید را برای حمایت رینکست معرفی کنیم و ۲ تجهیز برای ارتقا طراحی صنعتی شناسایی شد، همچنین از ۳ استارت آپ آزمایشگاهی برای ارتقا به تجهیز صنعتی حمایت انجام شد.
وی در پایان ارائه خود به برگزاری چالش ارتقای ستاپ به تجهیز صنعتی، اشاره کرد و گفت: از کل ۲۴ طرح ارائه شده در دو مرحله برای دریافت حمایت، تعداد ۹ طرح غربالگری شد و برای دریافت حمایت تایید شدند و تعداد ۳ طرح نیز به سایر کارگروههای ستاد ارجاع داده شده اند.
گفتنی است چهارمین رویداد ملی تریبون نانو و صنعت، با رویکردی صنعتی، نانوفناورانه و دانش بنیان، از شنبه ۲۸ بهمن تا پنجشنبه ۳ اسفند ماه ۱۴۰۲ و از ساعت ۹ تا ۱۸، در مدت زمان بیش از ۵۰ ساعت با ارائه بیش از ۷۰ تن از مدیران، متخصصان، پژوهشگران و نانوفناوران در حوزههای مختلف صنعتی کشور، به صورت مجموعه وبینارهای برخط (آنلاین) برگزار خواهد شد