برنامه چالشهای فناوری و نوآوری شبکه تبادل فناوری با همکاری گروه صنایع شیشه و گاز اقدام به برگزاری چالش نوآوری نموده است. از تمامی علاقمندان اعم از دانشجویان، پژوهشگران، شرکتهای فناور که توانایی رفع چالش مطرح شده را دارند، دعوت میشود که در این چالش ثبتنام نمایند.
ظروف شیشهای غیرقابل شارژ مورد استفاده در صنعت غذا و نوشیدنی بهعلت وزن و ضخامت کمتر در برابر فشارهای فیزیکی آسیبپذیر هستند. بخش قابل توجهی از حساسیت این ظروف شیشهای از تنشهای حرارتی در زمان شکلگیری آنها در کوره ناشی میشود. دمای سطحی این ظروف پس از خروج از کوره به یکباره از ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد به حدود ۵۰۰ درجه سانتیگراد افت کرده و در نتیجه این تنش حرارتی و به تبع آن ایجاد کشش، ترکهای ریزی در سطح شیشه ایجاد میشود که استحکام مکانیکی ظروف شیشهای را به میزان قابل توجهی کاهش میدهند. برای برطرف کردن این ریزترکها سطح شیشه در طی یک فرآیند حرارتی به نام پوششدهی گرم، بوسیله یک لایه نازک از اکسید قلع پوشانده میشود. ماده اصلی مورد استفاده در پوششهای گرم مونوبوتیل تری کلرید قلع (MTBCL۳) است. این ماده در حال حاضر در داخل کشور تولید نمیشود و تمام نیاز مصرف داخلی کشور از طریق واردات تامین میگردد.
در جهت رفع نیاز این صنایع، برنامه چالشهای فناوری و نوآوری با همکاری گروه صنایع شیشه و گاز در راستای شناسایی و ارزیابی طرحهای نوآورانه و همچین ساخت نمونه محصول مورد نظر اقدام به برگزاری چالش نوآورانه کرده است.
شرکتکنندگان میبایست حداکثر تا ۳۰ مهرماه، طرح مفهومی خود را در چارچوبی که در اختیار آنها قرار گرفته است، مدون و سپس از طریق سامانه بهصورت آنلاین ثبت نمایند.
در پایان مرحله اول طرحهای دریافتی در کمیته داوران ارزیابی شده و در نهایت، شرکتکنندگان برتر (اعم از فرد یا گروه) جهت ساخت نمونه آزمایشگاهی از طرح خود وارد مرحله دوم چالش خواهند شد.
برگزیدگان مرحله نخست، چهار ماه فرصت خواهند داشت تا ضمن تکمیل مستندات فنی و اقتصادی طرح خود، یک «نمونه آزمایشگاهی» مطابق با طرح اولیه خود را طی مرحله دوم ارائه نمایند.
در پایان مرحله دوم جهت انتخاب طرح برتر، مستندات فنی و اقتصادی و نیز نمونه آزمایشگاهی ارائه شده از سوی هر شرکتکننده توسط هیات داوران ارزیابی و برنده نهایی معرفی میشود.
پیشنهادی غیرقابل قبول در این چالش:
- پیشنهادهایی که ویژگیهای فیزیکی، مکانیکی و عملکردی نمونه خارجی را نتوانند تا حد قابل قبولی برآورده کنند.
- پیشنهادهایی که نتوانند تولید محصول را با قیمت مناسب توجیه کنند.
- راهکارهایی که بدون استفاده از فناوری نانو ارائه شود.
- راهکارهایی که رنگ و شفافیت ظروف شیشهای را پس از پوششدهی تغییر دهند.
- راهکارهایی که ضوابط بهداشتی ظروف شیشهای مورد استفاده در صنایع غذایی را رعایت نکنند.