بهطورکلی بیماریهای ناشی از آب آلوده، بحرانی در ابعاد جهانی است که لازم است دولتها و خیریهها در رفع این مشکل تلاش کنند. بسیاری از مناطقی که از کمبود آب آشامیدنی سالم رنج میبرند، به تجهیزات مدرن و حتی برق دسترسی ندارد. فناوری نانو این امکان را میدهد که سیستمهای تصفیه آب قابلحمل طراحی و ساخته شوند.
با بهکارگیری پوششهای آنتیباکتریال در فیلترها، از انتشار و انتقال باکتریهای بیماریزا ممانعت به عمل میآید و به این ترتیب از شیوع بیماری در بین افراد جلوگیری میشود.
نقره در ابعاد بزرگتر، فلزی با خاصیت واکنشدهی کم است. ولی زمانی که به ابعاد کوچک در حد نانومتر تبدیل میشود خاصیت میکروبکشی آن بیش از ۹۹ درصد افزایش پیدا میکند. ویژگی ضدباکتری بودن نقره به علت انتشار آرام و آهسته، اما مداوم یونهای نقره است. نسبت سطح به حجم بسیار بالای نانوذرات نقره سبب میشود که یونها به سهولت منتشرشده و با سرعت بیشتر و به شکل موثرتری میکروبها را از درون بکشند. علاوه بر نانوذرات نقره، نانوذرات اکسیدروی (ZnO)، اکسیدمس (CuO)، دیاکسید تیتانیوم (TiO2) و اکسیدنیکل (NiO) دارای خاصیت ضدمیکروبی قوی برای ضدعفونی کردن آب هستند. این نانوذرات را میتوان در طراحیهای مختلف فیلترها بهکار برد.
گزارش صنعتی کاربرد نانو در فیلترهای آنتیباکتریال قابلحمل را اینجا بخوانید.