دوره آموزشی صنعتی کاربرد نانوپوششها در صنعت پزشکی و دارویی با هدف ارائه اطلاعات فنی و علمی به مدرسان نانو و افزایش سطح کیفی و محتوایی سمینارهای صنعتی در تاریخ ۲۵ شهریورماه ۱۳۹۵ در ستادویژهتوسعهفناورینانو برگزار شد.
دوره آموزشی صنعتی فناوری نانو با موضوع کاربرد نانوپوششها در صنعت پزشکی، دارویی و تجهیزات وابسته به آن، با حضور جمعی از مدرسین فناوری نانو و علاقمندان به ترویج صنعتی در این حوزه، در روز پنجشنبه مورخه ۲۵ شهریورماه از ساعت ۱۴ تا ۱۸ در سالن کنفرانس ستاد توسعه فناوری نانو برگزار شد.
این دورهها از مردادماه امسال تاکنون، بصورت هفتگی و در هر هفته با تمرکز بر صنعتی خاص، در محل ستاد، برگزار شده است. در این دورهها از تمامی دارندگان گواهی معتبر تدریس فناوری نانو که در آینده قصد برگزاری سمینارهای ترویج صنعتی در موضوعات مرتبط با نانوپوششها را دارند، دعوت بعمل آمد تا از میان موضوعات درنظرگرفته شده در مجموعه دورههای آموزشی صنعتی فناوری نانو، حداکثر دو موضوع دلخواه صنعتی را انتخاب نموده و بصورت رایگان، در آن ثبتنام و شرکت نمایند.
در هفته پنجم برگزاری این دورهها، که با هدف اطلاعرسانی علمی و فنی به مدرسان فناوری نانو در صنعت، آگاهسازی ایشان از توان داخلی، محصولات فناوری نانو ساخت ایران در حوزه نانوپوششها، بیان پیشرفتهای اخیر صنعتی در جهان و افزایش سطح کیفی و محتوایی سمینارهای صنعتی فناوری نانو و در راستای ترویج صنعتی فناوری نانو، در محل ستاد تشکیل شد، به کاربردهای نانوپوششها در صنعت پزشکی و دارویی و تجهیزات و صنایع مرتبط با آن پرداخته شد.
در این دوره پس از ذکر اهمیت استفاده از نانوپوششها، به معرفی بازارهای اصلی و حجم بازار جهانی آن اشاره شده و انواع نانوپوششهای مورد استفاده در صنعت پزشکی و دارویی مورد بحث قرار گرفت.
انواع تجهیزات کمکی شنوایی (سمعکها)، پوششدهی ایمپلنتها به منظور بهبود زیستسازگاری، منسوجات ضدمیکروب، سطوح ضدعفونی، ضد التهاب، ضد ویروس، ضد قارچ و ضد باکتری، نانوپوشش ضد میکروب در تجهیزات پزشکی و نانوپوششهای مورد استفاده در صنعت تولید دارو، از جمله انواع نانوپوششهای مورد استفاده در صنعت پزشکی و دارویی است که به ویژگی و کاربرد هر یک از آنها، پرداخته شد.
به عنوان نمونه میتوان به کاربرد انواع نانوپوششهای ضدمیکروب اشاره کرد که ضمن برخورداری از قابلیت اتصال در سطح مولکولی، از چسبندگی عالی و طول عمر بالا نیز برخوردار بوده و با افزایش قابلیت ضد میکروبی سطوح، برای کاربردهایی همچون تجهیزات بیمارستانی، انواع منسوجات پزشکی و سطوح ضد باکتری، قابل استفاده هستند.
از سرفصلهای آموزشی صنعتی این دوره موارد ذیل را میتوان برشمرد:
– معرفی صنعت و بازار استفاده از نانوپوششها و جنبههای اقتصادی مرتبط با صنعت پزشکی
– مزایای استفاده از نانو پوششها در مقایسه با پوششهای مرسوم در صنعت پزشکی و دارویی
– مثالهایی از نانوپوششهای پرکاربرد و تجاری شده در صنعت پزشکی و دارویی
– روشهای ایجاد نانوپوششها جهت پوشش تجهیزات مرتبط با صنعت پزشکی و دارویی
– معرفی شرکتهای خارجی و داخلی فعال در زمینه نانوپوششها در صنعت پزشکی و دارویی
– فرآیندهای سطحی مورد استفاده در صنعت پزشکی
– مقایسه ایمپلنتهای نانوپوششدهی شده با نمونههای بدون پوشش
– بکارگیری نانوپوششهای DLC مجموعه پروتز زانو
– نانوپوششهای زیست سازگار و ضدمیکروبی
– و…
انواع نانوپوششهای سخت و مقاوم در نسلهای متفاوت تحولات این صنعت، از موضوعاتی بود که در این دوره به آن پرداخته شد.
نانوپوششهای ضد میکروبی دسته دیگری از عناوین بیان شده بود. به عنوان نمونه میتوان به نانوپوشش ضدمیکروبی TiN، اشاره کرد. این دسته از نانوپوششها ضمن برخورداری از بازدهی ضدمیکروبی مناسب، از ظاهر زیبایی نیز برخوردارند.
از موضوعات مورد بحث، بهره گیری از روشهایی نظیر لایهنشانی فیزیکی از فاز بخار (PVD) جهت ایجاد نانوپوششهایی با خواص ضدمیکروبی بروی تجهیزات و ابزار مرتبط با صنعت پزشکی بود که فناوری ایجاد آن در داخل کشور موجود است.
محافظت در برابر حساسیت و عدم ایجاد التهاب، بهبود خواص روانکاری همراه با کاهش ضریب اصطکاک، افزایش مقاومت به خوردگی و افزایش طول عمر لبه های ابزارهای برشی و در معرض سایش، را میتوان از خواص مطلوب بکارگیری نانوپوششها در تجهیزات پزشکی و دارویی برشمرد.
در بخش پایانی، ضمن معرفی بخش ترویج و فرهنگ سازی ستاد ویژه توسعه فناوری نانو و مرکز توسعه نانوپوشش، مدرسان فناوری نانو، پس از پرسش و پاسخ، به انتقال تجربیات و ارائه نقطه نظرات و پیشنهادها پرداختند. بخشی از محتواهای ترویجی و گزارشات صنعتی منتشر شده در حوزه فناوری نانوپوشش مرتبط با صنعت پزشکی و دارویی، نیز به مدرسان عرضه شد.
در پایان جلسه، مدرسان از طرف ستاد گواهی شرکت در دوره دریافت نمودند. این دسته از مدرسان در طول مدت اعتبار گواهی تدریس، مجوز برگزاری سمینارهای ترویج صنعتی در حوزه نانوپوششها را خواهند داشت.
لازم به ذکر است، مطابق با آییننامه ستاد، مدرسان فناوری نانو به دو بخش اصلی تقسیم میشوند: گروه اول مدرسانی هستند که در آزمون توانمندی تدریس و یا مسابقه ملی فناوری نانو شرکت نمودهاند و گواهی توانمندی تدریس با یکی از ترازهای «الف»، «ب» دریافت نمودهاند و گروه دوم نیز اعضای هیئت علمی دانشگاهها هستند که راهنمایی پایان نامههای ارشد و دکتری نانو که در ستاد نانو به ثبت رسیده و از حمایت مالی برخوردار شده است را بر عهده داشتهاند. شایان ذکر است با توجه به این که مسئولیت ترویج و آموزش فناوری نانو و انتقال مفاهیم به علاقمندان این فناوری نوین در سمینارهای صنعتی و ترویجی بر عهده مدرسان فناوری نانو است، مدرسین فناوری نانو در سمینارهای صنعتی، مطابق با آییننامه، در حضور مخاطبان سمینار (کارشناسان، مدیران و فعالان صنایع کشور) درمحورهای تعیین شده برای سمینارهای صنعتی به ارائه اطلاعات و ترویج صنعتی فناوری نانو میپردازند.
بدیهی است که آشنا نمودن صنایع مختلف کشور، با قابلیتهای فناوری نانو و کاربردهای نانوپوششها گامی مهم در تولید محصولات دانشبنیان، افزایش کیفیت آنها و بهبود عمر کاری قطعات، بوده و اقدامی اثرگذار در راستای رشد اقتصادی و تولید ثروت و بهبود کیفیت زندگی، محسوب میشود. در این راستا، تمامی مدرسان فناوری نانو علاقمند به حضور در دورههای آموزشی صنعتی فناوری نانو با موضوع کاربرد نانوپوششها در صنایع میتوانند در جهت اهداف مذکور اقدام نموده و بر اساس برنامههای اعلام شده، در دورههای آتی، بصورت رایگان ثبت نام و شرکت نمایند.
شایان ذکر است، دوره آموزشی صنعتی نانوپوششها در صنعت ساختمان، مطابق برنامه، در روز پنجشنبه هفته آتی مورخه ۱ مهرماه ۱۳۹۵ برگزار خواهد شد.