پنجمین روز تریبون نانو و صنعت، با محوریت تجهیزات مشخصهیابی، تولید نانومواد و نانوحبابها، با حضور مدیران، کارشناسان و نانوفناوران این حوزه، در روز چهارشنبه ۲ اسفند ۱۴۰۲ برگزار شد.
مهندس حمیدرضا نیکنام، مدیر فنی شرکت دانش بنیان ریز سامانه بهبود درمان، در بخش مربوط به شرکتهای فناور، با موضوع تولید و کاربرد دستگاههای نانوسنتز جهت تولید نانو حاملهای دارویی به ارائه مطلب پرداخت.
مهندس نیکنام با اشاره به فعالیت شرکت در زمینه تولید تجهیزات داروسازی، گفت: :«هدف ما از ساخت این تجهیزات تولید محصولاتی چون نانو واکسنهای مبتنی بر mRNA، نانوحاملهای دارویی، محصولات جدید مراقبت از پوست مبتنی بر نانوذرات و میکروذرات دارویی برای درمانهای طولانی مدت است.
تخصص نیروی انسانی شرکت ما در زمینه میکروفلوئیدیک هست. علت توجه ویژهای که در دنیا به این فناوری شده، این است که در پلتفرمهای میکروفلوئیدیک حجمهای کمتری مورد استفاده قرار میگیرد و در نتیجه زمان واکنشها کاهش میابد. مانند دستگاه تست قندخون مبتنی بر این فناوری که با ۵ میکرولیتر خون خیلی سریع نتیجه تست را اعلام میکند.»
وی اذعان داشت: «یکی از محصولاتی که به صورت صنعتی و تجاری وارد بازار کردیم مربوط به تولید نانوحاملهای دارو است. روش کار به این صورت است که یک محلول آبی و آلی وارد تراشه میشوند، هندسه این تراشه به شکلی بهینه شده که عمل ترکیب را خیلی سریع انجام دهد.
خروجی این تراشه نانوذراتی هستند که دارو در آنها قرار دارد و این روش دارای مزایایی چون عدم نیاز به استفاده از روشهای کاهش سایز، تکرار پذیری، قابلیت تولید نانوحاملها در حجم بالا و قابلیت کنترل اندازه ذرات، توزیع آنها و بازده محصورسازی با حجم نمونه کم است.»
نیکنام گفت: «برای ساخت نانوحاملها ما دو دستگاه داریم که هم در مقیاس آزمایشگاهی و هم در مقیاس صنعتی طراحی و ساخته شده است. خروجی دستگاه صنعتی در حدود چند ۱۰ لیتر در ساعت است. هندسه تراشه در هر دو نمونه دستگاه و دقت و کارایی آنها مشابه است.»
مدیر فنی شرکت ریز سامانه بهبود درمان افزود: «شرکت ما تراشههای مختلفی برای کاربردهای مختلف تولید میکند. تراشههای پلیمری برای تحقیقات دانشجویی استفاده می شود.
تراشه های استیل طراحی شده برای صنعتگران است و قابل باز شدن به صورت فیزیکی و شسشتشو با حلال هستند و جنس سازگاری با همه حلالها دارند.»
وی با اشاره به محصول جدید شرکت برای تولید میکروذرات حامل دارو خاطر نشان کرد: «این دستگاه علاوه بر اینکه مزایای دستگاه تولید نانوحاملها را دارا میباشد، برای استفاده از تکنیک تصویربرداری و آنالیز هوش مصنوعی جهت رسیدن به سایز دلخواه در یک فرآیند اتوماتیک نیز در طراحی و ساخت آن تلاشهایی صورت گرفته است.»
مهندس نیکنام در پایان ارائه خود، به مقایسه محصول شرکت رقیب کانادایی با محصول تولید شده در شرکت ریز سامانه بهبود درمان، پرداخت و گفت: «به دلیل اینکه این شرکت ۱۰ سال زودتر از ما شروع کرده است. کیفیت دستگاه تولید آنها به خصوص از لحاظ ظاهری بیشتر است اما قیمت بالا و عدم دسترسی به خدمات پس از فروش از مشکلات استفاده از این دستگاه است.
همچنین تراشه طراحی شده در شرکت ما قابلیت چند بار مصرف بودن دارد در حالی که تراشه دستگاه کانادایی یکبار مصرف است.»
گفتنی است چهارمین رویداد ملی تریبون نانو و صنعت، با رویکردی صنعتی، نانوفناورانه و دانش بنیان، از شنبه ۲۸ بهمن تا پنجشنبه ۳ اسفند ماه ۱۴۰۲ و از ساعت ۹ تا ۱۸، در مدت زمان بیش از ۵۰ ساعت با ارائه بیش از ۷۰ تن از مدیران، متخصصان، پژوهشگران و نانوفناوران در حوزههای مختلف صنعتی کشور، به صورت مجموعه وبینارهای برخط (آنلاین) برگزار خواهد شد