تولید دستگاههای صنعتی نانولایه نشانی تزئینی در ایران

شرکت خلاء پوشان فلز که از سال 1388 کار خود را در زمینه طراحی و ساخت سیستم‌های لایه‌نشانی و تجهیزات پیشرفته تحت خلأ آغاز کرده است در حال حاضر تجهیزاتی نظیر دستگاه لایه‌نشانی تبخیر فیزیکی با استفاده از قوس کاتدی، دستگاه لایه‌نشانی تبخیر فیزیکی با استفاده از پرتو الکترونی، دستگاه اسپارک پلاسما زینترینگ، دستگاه لایه‌نشانی چند منظوره در خلا، دستگاه پرس داغ در خلا و کوره دما بالا – خلا بالا را تولید و به بازار عرضه می‌کند.

دستگاه لایه‌نشانی در خلا این شرکت قابلیت پوشش‌دهی انواع سطوح فلزی، شیرآلات، لوازم خانگی و سرامیکی را دارد. دستگاه لایه‌نشانی چند منظوره با فناوری مگنترون اسپاترینگ امکان تبخیر طیف وسیعی از مواد و لایه‌نشانی بر روی انواع زیرلایه با جنس‌های متفاوت را امکانپذیر می‌سازد. این دستگاه به گونه‌ای طراحی شده که نصب انواع دیگر چشمه‌های تبخیر، ملحقات و ادوات پیشرفته لایه‌نشانی در آن به سهولت قابل انجام است. تنوع گسترده‌ای از فیلم‌های لایه نازک (حتی زیر ۱۰۰ نانومتر)، پوشش‌های سخت و پوشش‌های نانوکامپوزیتی را می‌توان با روش PVD ایجاد کرد. TiN، TiAlN، CrN، ZrN، AlCrTiN و TiAlSiN از جمله پوشش‌هایی است که با استفاده از این فناوری قابل دستیابی است.

زهره قلی‌زاده، رئیس هیئت مدیره شرکت خلاء پوشان فلز می‌گوید: «دستگاه پوشش‌دهی در خلا، لایه‌های نانومتری روی سطوح تزئینی ایجاد می‌کند. در بسیاری از محصولات نظیر شیرآلات، سرامیک و لوازم خانگی می‌توان از این فناوری استفاده کرد. در رو‌ش‌های رایج برای پوشش‌دهی شیرآلات، هم ضخامت پوشش بالا است و هم چسبندگی ضعیفی بین پوشش و سطح وجود دارد. اما با این روش پوشش‌دهی در خلاء، در عین حال که ضخامت پوشش کاهش یافته، عملکرد آن بهبود می‌یابد به طوری که شیرآلات ضداسید شده و شوینده‌هایی که برای تمیزکاری استفاده می‌شوند تاثیر منفی روی پوشش ندارند. این نانوپوشش‌ها ضدخش بوده و ماندگاری آن‌ها تا 20 سال ضمانت می‌شود. هزینه جاری دستگاه‌های پوشش‌دهی شرکت خلاء پوشان فلز بسیار پایین است و مصرف مواد در آن نیز کم است چرا که ضخامت پوشش ایجاد شده کم بوده و در حد 500 نانومتر است.»