نشست خبری پانزدهمین نمایشگاه فناوریهای نانو و میکرو با حضور دکتر عماد احمدوند، دبیرستاد توسعه فناورینانو و مهندس علی طهاری، دبیر نمایشگاه فناورینانو و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد. در این نشست دکتر احمدوند از رشد بازار داخلی و صادراتی محصولات نانو در سال گذشته خبر داد.
دکتر احمدوند در ابتدای نشست پس خوشامدگویی به خبرنگاران و اصحاب رسانه، به تشریح برخی دستاوردها ستاد و برنامههای مربوط به نمایشگاه نانو پرداخت و گفت: « نمایشگاه امسال با نهایی شدن کار مطالعاتی اندازهگیری بازار نانو همزمان شده است. ما هر سال یک فرآیند شش ماهه را طی میکنیم تا بازار نانویی ساخت ایران را مطالعه و ارزیابی کنیم. امروز در این نشست، به بخشی از این گزارش میپردازیم و انشاء الله طی هفتههای آتی این گزارش به طور کامل منتشر خواهد شد.»
دکتر احمدوند درباره جانمایی بازار و موضوع نمایشگاه در برنامههای توسعهای ستاد، گفت: «طبق برنامه ده ساله ستاد نانو، ما باید روی ترویج نانو، پرورش نیروی انسانی، ارتقاء انتشارات علمی، توسعه فناوری و نوآوری، ارتقاء صنایع موجود با استفاده از توانمندیهای شرکتهای داخلی، توسعه و مدیریت بازار، تدوین استاندارد و مقررات و همکاریهای بینالمللی کار کنیم. برای انجام این کارها ما ساز و کارهایی داریم و همچنین نهادهایی طی این سالها شکل گرفتهاند، که در نمایشگاه نانو برخی از این نهادها حضور دارند. یکی از اجزاء این برنامه، توسعه فناوری و محصول است. ما در طول سالهای گذشته، برنامههای توسعه محصول متنوعی را حمایت کردهایم. یکی از موضوعاتی که در سال ۱۴۰۲ مورد توجه بوده، افزایش تعداد پروژههای توسعه فناوری و محصول مورد حمایت ستاد نانو است. در سال گذشته، ۳۲۹ پروژه در سطوح مختلف را مورد حمایت قرار دادیم، این پروژهها معمولا یک بازه زمانی دو ساله را طی میکند تا به ابتدای مرحله صنعتیسازی برسد، هرچند برخی پروژهها تا هفت یا هشت سال مورد حمایت ستاد هستند. در نیمه اول سال جاری، ۱۶۹ پروژه را مورد حمایت قرار دادهایم که امیدواریم تعداد این پروژهها از سال گذشته بیشتر شود. سلامت و انرژی بیشترین سهم را در پروژههای مورد حمایت ستاد در سال ۱۴۰۲ داشتهاند. در سال گذشته، ۱۵۷۷ محصول مورد تایید ستاد نانو را داشتیم که تاییدیه نانومقیاس صنعتی را در انتهای سال داشتهاند.»
وی درمورد حجم بازار نانوی ایران گفت: «حجم فروش نانومحصولات ساخت ایران ۶۲ هزار میلیارد تومان (معادل ۱۶۲۰ میلیون دلار) است که ۹۰.۸ درصد آن به بازار داخلی و ۹.۲ درصد آن به صادرات اختصاص دارد. این دومین سالی است که معادل دلاری فروش محصولات نانو از یک میلیارد دلار عبور میکند. رشد فروش محصولات نانو ساخت ایران نسبت به سال ۱۴۰۱ به ۱۰۴ درصد رسیده است و سهم اصلی این بازار به فناوریهای نانوپوشش، نانوکامپوزیت و نانوکاتالیستها مربوط میشود. در سال ۱۴۰۲، ۱۱ شرکت با درآمد بالای ۱۰۰۰ میلیارد تومان بهعنوان شرکتهای بزرگ و تاثیرگذار شناسایی شدهاند. سهم بازار صادراتی در سال گذشته ۹٫۲ درصد بوده است، صادرات محصولات نانو ایران به ۴۹ کشور در ۵ قاره انجام میشود که حدود ۶۰ درصد آن به کشورهایی نظیر عراق، سوریه، هند، چین و ترکیه اختصاص دارد. بیشترین سهم صادرات مربوط به محصولات عمرانی، نانومواد، اپتیک و الکترونیک است و در حوزه محصولات کشاورزی نیز رشد ۲۰ برابری نسبت به سال قبل ثبت شده است.»
در بخش دوم نشست مهندس طهاری توضیحاتی پیرامون پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی فناورینانو ارائه داد و گفت: «در نمایشگاه امسال ۲ سالن را در اختیار داریم، در سال خلیج فارس شرکتهای فعال در حوزه فناورینانو مستقر هستند و در سال ملل نیز شرکتهای حوزه میکرو حضور دارند. شرکتها در حوزههای مختلف میکرو و نانو در نمایشگاه حضور دارند، محصولات جدید و طرحهای نوآورانه را در نمایشگاه خواهیم داشت که در طول نمایشگاه رونمایی خواهند شد. برنامه افتتاحیه روز ۱۳ آبان ساعت ۱۰ صبح در سالن خلیجفارس برگزار میشود و برترینهای صادراتی نانو نیز در این برنامه تقدیر خواهند شد. با توجه به اهمیت صادرات و فروش بینالمللی، کارگاهها و پنلهای آموزشی نیز در نمایشگاه خواهیم داشت. در بخش صنعت و بازار، رویدادهای بهمرسانی برگزار خواهد شد که در آن میزبان هلدینگها و شرکتهای بزرگ خواهیم بود تا شرکتهای نانویی با این شرکتها نشست داشته باشند. موضوع طرحهای نوآورانه و طرحهای جهانی را سال گذشته داشتیم که امسال هم این برنامه را خواهیم داشت و نمایشگاه میزبان ده طرح نوآورانه جهانی خواهد بود. در کافه سرمایه، شرکتهای سرمایهگذاری حضور خواهند داشت تا سرمایهگذاری روی طرحهای نانویی نیز انجام شود.»
مهندس طهاری درباره بخش میکرو گفت: «امسال اولین نمایشگاه میکروالکترونیک را در سالن ملل خواهیم داشت، که شرکتهای مختلف میکرویی در آن حضور خواهند داشت. رویدادهایی دیگری نیز برای حوزه میکرو تدارک دیده شده است.»
طهاری درباره آمار مربوط به نمایشگاه گفت: «در نمایشگاه سال جاری، ۱۷۰ شرکت/نفر در بخش فناورینانو حضور دارند، بیش از ۹۸ طرح نوآورانه به سرمایهگذاران معرفی خواهد شد. ۱۴ دستاورد برتر دانشگاهی نیز ارائه میشود. در حوزه میکرو، شصت نهاد و شرکت را داریم، ۲۰ طرح به سرمایهگذاران معرفی میشود و ۳۲ نشست و رویداد مرتبط با حوزه میکرو در نمایشگاه خواهیم داشت.»